VU TSPMI

doc. dr. Alvido Lukošaičio asmenine svetaine

Dėstomi kursai » Viešieji finansai (VF)

PavadinimasReikšmė
Dalyko sando kodasVEFI7126
Dalyko sando pavadinimasViešieji finansai
Dėstytojo (-jų) pedagoginis vardas, mokslo laipsnis, vardas ir pavardėDoc. dr. Stasys Kropas
Katedra, centrasEuropos studijų katedra
Fakultetas, padalinysTarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas
Dalyko sando lygisAntros pakopos
SemestrasRudens (3)
ECTS kreditai4,5
VU kreditai3
Auditorinės valandos32
Viso dalyko valandos32
Paskaitų16
Seminarų16
ReikalavimaiMakroekonomikos pagrindai
Dėstomoji kalbaLietuvių
Dalyko sando tikslai ir numatomi gebėjimaiGebėjimas savarankiškai analizuoti ir vertinti konkrečias viešųjų finansų organizavimo problemas, tokias kaip: ar apmokestinimas yra teisingas ir pagrįstas, ar efektyviai naudojamos valstybės lėšos, ar efektyvios ir prasmingos viešojo sektoriaus programos, ar teisinga, jog reikia mokėti mokesčius už praeitų vyriausybių įsipareigojimus ir skolas ir kt. Jie taip pat turi sugebėti vertinti atsakomybės pasiskirstymo tarp įvairių vyriausybės lygių pagrįstumą.
Dalyko sando turinysKursas yra skirtas ES viešųjų finansų ir su jais susijusių viešosios politikos pagrindinių klausimų analizei. Šiuos klausimus sieja pasirinkimo vertinimai tarp asmeninio pobūdžio rinkos sprendimų kaip gauti ir kam panaudoti pajamas bei kolektyvinių apmokestinimo ir vyriausybės išlaidų organizavimo sprendimų.
Pirmiausia apžvelgiama viešųjų finansų samprata, ekonominiai ir ideologiniai viešųjų finansų pagrindai, viešojo sektoriaus vaidmuo ekonomikoje bei rinkos funkcionavimo ydos. Nagrinėjama socialinio teisingumo įgyvendinimo sistema bei viešųjų prekių teikimo mechanizmas. Analizuojamas išorės efektų poveikis viešųjų finansų organizavimui.
Be to siekiama išsiaiškinti kaip efektyviai turėtų būti organizuojama valstybės išlaidų politika.
Kursas baigiamas mokesčių sistemos funkcionavimo analize.
Minėti klausimai nagrinėjami remiantis rekomenduojamoje literatūroje išdėstyta teorija bei praktiniais Lietuvos viešųjų finansų organizavimo ES kontekste pavyzdžiais.
Pagrindinės literatūros sąrašasA. Hillman. Public Finance and Public Policy: Responsibilities and Limitations of Government. Cambridge University Press, Cambridge, 2003., Bibliotekoje kursui rezervuoti keturi vadovėliai.

H.Rosen. Public Finance. 7th ed. McGraw-Hill, New York, 2004.
Papildomos literatūros sąrašasN. Ferguson. The Cash Nehsus. Money and Power in the Modern World. Basic Books, New York, 2001.
Selected Issues in Fiscal Reform in Central Europe and the Baltic Countries 2005. World Bank report, 2005.
Public Finances in EMU. European Economy. Office for Official Publications. Luxemburg,. (kasmetiniai leidiniai) http://www.europa.eu.int/com/economy-finance/publications
Mokymo metodaiDiskusijos, problemų ir užduočių nagrinėjimas, jų rezultatų pristatymas ir aptarimas. Seminarų metu pristatomas savo požiūris, siekiama padėti išmokti analizuoti ir vertinti ES viešųjų finansų funkcionavimo aktualijas. Studentai atsakingi už temai nurodytos privalomos literatūros įsisavinimą prieš pradedant užsiėmimą. Skatinamas iniciatyvumas, novatoriškumas, ”komandinis” darbas. Elektroniniai informacijos šaltiniai ir ruošiama medžiaga prieinama per dėstytojo asmeninį puslapį: http://www.kropas.lt
Lankomumo reikalavimaiDalyvavimas užsiėmimuose yra privalomas. Egzamino laikymui yra būtinas 80 procentų lankomumas.
Atsiskaitymo reikalavimaiMedžiagos įsisavinimas vertinamas tyrimo (rašto darbo), dalyvavimo seminaruose ir egzamino rezultatais.
Vertinimo būdasRašto darbas – 30 procentų (3500-4500 žodžių, panaudojama ne mažiau kaip 10 šaltinių. Subalansuoti šaltiniai, remiamasi akademiniais darbais, pagrindiniai temos klausimai išnagrinėti. Koncentruojamasi ties pagrindine problematika. Bendroji informacija turėtų būti ribota ir naudojama tiktai argumentacijos pagrindimui), dalyvavimas diskusijose – 20 procentų, egzaminas – 50 procentų.
Aprobuota katedros-
Patvirtinta Studijų programos komiteto-
Dėmesio!
  • 2007-12-23Mūsų naudojamas tinklalapis yra tarp geriausiųjų akademinės paskirties kategorijoje. Būčiau dėkingas už komentarus, kas padėtų jį tobulinti, atsižvelgiant į vartotojų poreikius. Komentuoti galima adresu: http://www.bestweb.lt/doc._dr._Stasys_Kropas
Dėstomi kursai