Universiteto sukurto turinio viešumas

2012-09-04 18:11

Ar girdėjote, jog universitetai siūlo nemokamus laisvai prieinamus kursus? Pavyzdžiui, neseniai gana plačiai nuskambėjusį projektą edX?

Sakysite, šauni edX iniciatyva? Taip, visuomenės švietimas, informacijos pasiekiamumas yra ne tik reikalingi, bet ir būtini progresui (viešumoje esanti informacija yra atspirties taškas tolesniam vystymuisi).

Sakysite, plagijuos, pasisavins paviešintą turinį? Puikus elektroninis turinys išplis net ir tuomet kai prieiga prie jos ribojama, tad kodėl slėpti turinį ir jo autorių. Vienoje svarstyklių pusėje visuomenė, o kitoje – plagiatoriai. Bet juk plagiatorius galima drausminti teisinėmis priemonėmis, „nebaudžiant“ visuomenės.

Žinoma, ne viskas gali būti viešinama (pavyzdžiui, dėl to, jog nerecenzuota, nepatentuota), tačiau kokybišku turiniu tikrai galima prisidėti prie visuomenės švietimo, autoriaus ir universiteto vardo garsinimo.

Vilniaus universitetas turi daug tinklalapių, taip pat tinklalapius kuria dėstytojai, tad reiktų nustatyti Vilniaus universiteto poziciją universitete sukurto turinio viešumo klausimu.

Būtų įdomu sužinoti universiteto bendruomenės nuomonę.