Atlyginimai ir infliacija

2008-10-19 23:11

Kas per kvaili politikų pažadai ir norai? Ar jie nors truputį nusimano apie ekonomiką? Tokios mintys kyla gavus reklamos su politikų pažadais… Štai ką viena reklama/pažadas per ketverius metus siūlo padaryti:

  • vidutinis atlyginimas ne mažiau nei 3500Lt
  • minimalus atlyginimas – 1400Lt
  • vidutinė pensija ne mažesnė nei 1500Lt

Baisūs norai ir pažadai!

Jei taip stipriai (daugiau nei 50%) būtų pakeistos pajamos, tai garantuotai išlaikytų aukštą infliacijos lygį, nes turėdami daugiau pinigų žmonės gali daugiau išleisti. O dėl infliacijos pakilę gamybos kaštai savo ruožtu sumažintų Lietuvos produkcijos konkurencingumą pasaulio rinkose ir apsunkintų ekonominę situaciją.

Šis politinis pažadas taip pat lygus pažadui didinti socialinę atskirtį sukuriant turtingų ir vargšų klases, nes pagal šį pažadą minimalus atlyginimas sudarytų ne daugiau nei 40% procentų vidutinio atlyginimo! Vadinasi vieni stengtųsi išgyventi įpirkdami tik pirmo būtinumo prekes, o kiti važinėtųsi po užsienio kurortus ir pirktų įvairiausius „žaisliukus“.

Taip pat man, dirbančiam jaunam žmogui, nesuvokiama, kaip pensija gali būti didesnė nei minimali alga? Juk jaunam žmogui reikia įsigyti būstą , kurti šeimą, auginti vaikus, o taip pat kaupti tai pačiai „pensijai“. Atminkite, jog nuo atlyginimo atskaičiuojami mokesčiai, o nuo pensijos ne, taigi čia matomas skirtumas dar padidėja.




Komentarai

  1. softly.lt, 2009-03-25 12:36 #

    Kas čia Kaziu apsimetinėja:)

  2. Sielinas, 2008-12-04 14:48 #

    Minimali alga dabar ir taip per didelė. Minimalios algos didinimas didina bedarbių skaičių. Nes, pvz. kam mažai įmonei išlaikyti 2 etatus valytojų, kurie nesukuria jokios pridėtinės vertės, kai gali laikyt vieną arba išvis atsisakyt.

  3. Kazys, 2008-11-26 14:30 #

    Nesutinku dėl pencijos ir minimalios algos. Mano manymu minimali alga neturi būti tokia didelė, kad galėtum ir pavalgyti ir apsirengti ir dar į kurortą išvažiuoit. Jin, mano manymu skirta, nekvalifikuotėms darbininkams, pradedantiems dirbti. Pradedantis darbuotojas nesukuria vertės už tą minimumą, tačiau darbdavys turi mokėti šią sumą. Kylant minimumui neapsimoka samdyti naujai į darbo rinką atėjusio žmogaus, nekvalifikuotos jėgos ir pan. Tada mažėja darbo vietų daugėja bedarbių, mažiau surenkama gpm, daugiau sumoka valstybė pašalpų ir t.t. O pensija žmogaus yra užtarnauta ir tai vienintelis pajamų šaltinis. O jaunas žmogus tobulės ir atlyginimas kils.

  4. arminux, 2008-11-26 11:46 #

    iš dalies sutinku. Taip, tokie pažadai yra nesamonė, tačiau kuri partija skleidė tokius pažadus? Pakso, murzos (juokiasi) ? Tai va. Rimtos partijos per šiuos rinkimus nekalbėjo nesamonių. Man asmeniškai labai patiko koncervatoriai ir Valinsko kompanija. Jokių naivių, vaikiškų pažadų.

  5. kukis, 2008-10-28 22:17 #

    visiškai su tavimi sutinku ir pritariu tau